Bestaande content platformen

De handvatten die we zojuist hebben aangereikt m.b.t. Google G-Suite en Microsoft Office 365 betreffen met name een LeerManagementSysteem (LMS). Echter moeten we vooral ook niet voorbij gaan aan bestaande platformen en websites waar al veel leermateriaal op staat!

Denk aan de Digitale Adaptieve Leermiddelen (DAL)

Deze zijn prima vanuit thuis toegankelijk en aan te sturen door de leerkracht op afstand. Realiseer je wel dat instructie en begeleide inoefening ontzettend belangrijk is! Instructie op maat vraagt om flexibele en goed uitgewerkte momenten: als basis, als verlenging en als herhaling. Dus plan die absoluut in en vaar niet blind op enkel het laten verwerken van opgaven in deze systemen!

De vele oefensoftware vanuit Basispoort

Basispoort; thuis login via
https://thuis.basispoort.nl/login/thuisgebruiker/ kunnen leerlingen thuis inloggen en leren met stof die de leerkracht klaar heeft staan.
Dit moet wel zijn ingesteld. Meer informatie hierover staat op https://info.basispoort.nl/Thuis-inlog 

Initiatieven vanuit uitgeverijen juicht iedereen natuurlijk ook van harte toe!

Zwijsen heeft voor ouders en leerkrachten haar lessen online gezet en voorzien van tekst en uitleg. Kant-en-klaar en direct te gebruiken!
https://www.zwijsen.nl/thuislessen

En absoluut geen reclame, maar additionele (thuis)software is er ook

Ongetwijfeld vergeten we aanbieders, maar wij willen enkel wijzen op het feit dat dergelijke programma’s nu ook bij uitstek te gebruiken zijn!

Last, but not least...

Je kunt zelf ook instructie video’s maken! Je lessen opnemen is altijd een goed idee 🙂
Zo kan je ze online bewaren en delen met je leerlingen. Die kunnen jouw video’s vervolgens keer op keer bekijken, liken en van toffe comments voorzien. Zoals we in onze inleiding als benoemden zijn leraren al influencers pur sang en nu kun je ook nog eens digitaal viral gaan…

Los van de opnames van je Google Meet en MS Teams sessie (waarover we eerder spraken), kun je met tools als Screencastify, Screencast-O-Matic en zeker ook Clips zelf eenvoudig je instructies opnemen.

Interactieve elementen

Met tools als EdPuzzle maak je jouw video’s nóg interactiever door er gerichte vragen en samenwerkingsvormen aan toe te voegen. Over creativiteit gesproken kun je ook denken aan websites als Kahoot, Quizlet, Quizizz en Prowise. Daar zijn ontzettend veel mooie presentaties te vinden!